Παλέτες Διασήμων

palette_banner

Ακούω συνέχεια για περιορισμένες παλέτες με τρία χρώματα, τέσσερα χρώματα κλπ. Τελικά διαπιστώνω ότι η έννοια της περιορισμένης παλέτας είναι αρκετά παρεξηγημένη και η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή των χρωμάτων παίζει το θέμα που θα ζωγραφίσουμε, το ύφος και το συνάισθημα που θέλουμε να αποδώσουμε, η αρμονία των χρωμάτων, η περιοχή που ζωγραφίζουμε ( τοπίο στην Αφρική ή Αλάσκα) ακόμα και  η ώρα τις ημέρας. Συνήθως είναι άλλη η παλέτα για ζωγραφική στην ύπαιθρο, άλλη για γυμνό ή πορτραίτα κλπ.

Ακόμη και ο Zorn του οποίου η τετράχρωμη παλέτα είναι διάσημη, (ειδικά για μοντέλο), χρησιμοποιούσε και άλλα χρώματα όπως αποδεικνύεται από τα έργα του.

Η περιορισμένη παλέτα συνεπώς, πρέπει να ισχύει όταν μιλάμε για συγκεκριμένο έργο και όχι για το σύνολο των χρωμάτων που έχει κανείς. Όταν λέει κάποιος ότι χρησιμοποιεί 3 ή 4 χρώματα μόνο, θέλω να πιστεύω ότι εννοεί για το συγκεκριμένο έργο, αλλιώς έχει επιλέξει να απεικονίσει τον κόσμο του με περιορισμένο τρόπο. Όσο αφορά τον μύθο τις τριχρωμίας, θα το αναλύσουμε σε άλλη σελίδα.

Ακόμη και ο Zorn του οποίου η τετράχρωμη παλέτα είναι διάσημη, (ειδικά για μοντέλο), χρησιμοποιούσε και άλλα χρώματα όπως αποδεικνύεται από τα έργα του.

Για παράδειγμα ο Vermeer χρησιμοποιούσε κυρίως επτά βασικά (working palette):

lead-white, yellow ochre, vermillion, madder lake, green earth, raw umber, ivory or bone black

αλλά είχε και τα πιο κάτω χρώματα:

αζουρίτης (azurite), μαύρο (bone black)*, καρμίνα (carmine), μαύρο κάρβουνου (charcoal black)*, green earth (terra verde), λουλακί indigo, lead white, lead-tin yellow, madder lake, natural ultramarine, red ochre, smalt, weld, verdigris, vermillion, yellow ochre, vivianite, schijtgeel

* συχνά συναντάμε σε παλέτες την χρήση δύο μαύρων ή δυο λευκών ( όπως ο van Gogh) έχει να κάνει με τις ιδιότητες του κάθε μαύρου / λευκού που αναλύονται στην σελίδα για χρώματα.

Παλέτα του Rembrandt

Lead white, Ochres, Bone black, Vermillion, Siennas, Raw umber, Burnt umber, Lead-Tin Yellow, Cassel earth

Παλέτα του Van Gogh:

Yellow ocher, Chrome yellow, Cadmium yellow, Chrome orange, Vermilion, Prussian blue, Ultramarine, Lead white, Zinc white, Emerald green, Red lake, Red ocher, Raw sienna, Black

θα ήταν ανήκουστο λοιπόν να προσπαθήσει κανείς να ζωγραφίσει ένα έργο του Rembrandt με την παλέτα του van Gogh

Η πιο κάτω παλέτες διάσημων ζωγράφων μας δίνουν μια ιδέα στο πόσα χρώματα χρησιμοποιούσαν.

claudemonetdelacroixseuratvermeer

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s