Κάρβουνο

 

charcoal_banner

Το κάρβουνο πρωτο-εμφανιζεται στα σπήλαια Chauvet, Lascaux and Altamira. Η χρήση του διατηρήθηκε από τους ζωγράφους του 18ου αιώνα, των οποίων τα αρχικά σχέδια με κάρβουνο διακρίνονται μερικές φορές κάτω από το χρωμα. Λόγω κακής κολλητικότητας στο χαρτί, το κάρβουνο είναι ιδανικό για διορθωσεις . Aν θέλουμε να διατηρηθεί το σχέδιο, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα στερεωτικό (fixative).

Το κάρβουνο παραδοσιακά φτιαχνόταν από κληματαριά (Vine charcoal), αλλά σήμερα φτιάχνετε κυρίως από ιτιά (willow) ή φλαμουριά. Καίγεται σε καμίνι με ελάχιστο ή χωρίς αέρα (ώστε να μη γίνει στάχτη) και διατίθεται σε μαλακό, μεσαίο και σκληρό καθώς και σε ποικιλία διαστάσεων και διαμέτρων.

Τα φθηνά κάρβουνα που δεν γράφουν πάνω στην συσκευασία την ένδειξη “willow” ή “vine” είναι συνήθως από φλαμούρι ή κάποιο άλλο ξύλο.

Τα διάφορα είδη κάρβουνου περιγράφονται πιό κάτω, ενώ η δοκιμές που έκανα χρησιμοποιώντας όσα είδη μπόρεσα να αποκτήσω είναι σε σελίδα κάτω από studio εδώ

 

Vine/Willow

Το κάρβουνο από κληματαριά (vine charcoal) παράγει σκούρο γκρι χρώμα ενώ το κάρβουνο από ιτιά (willow charcoal) είναι πιο μαύρο με πιο πυκνή γραφή και πιο μαλακό.
vinewillow

Συμπιεσμένο

condenced.jpg

Το συμπιεσμένο κάρβουνο φτιάχνετε από κάρβουνο προσθέτοντας ένα συνδετικό όπως πηλό, κόμμι ή κερί. Διατίθεται σε στρογγυλό και τετράγωνο σχήμα και αφήνει ένα βαθύ μαύρο, διαφορετικό από το μολύβι, αλλά σβήνει με δυσκολία. Διατίθεται σε διαφορετικές σκληρότητες όπως HB, B, 2B, 3B, 4B ακόμη και 6B ή απλά .ανοικτό (light), μεσαίο (medium) και σκούρο (dark) ανάλογα με την εταιρεία παρασκευής.

Το συμπιεσμένο κάρβουνο είναι από τη φύση του υδατοδιαλυτό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με νερό.

Νitram

nitram

Το Nitram παρασκευάζεται με ένα μοναδικό τρόπο. Διατηρείται η δομή και ανθεκτικότητα του ξύλου ώστε να μη σπάει εύκολα. Δίνει πλούσιο μαύρο και πολύ καλούς μεσαίους τόνους. Διατίθεται σε τρεις ποιότητες Το B Μαλακό κάρβουνο με πλούσιο μαύρο αλλά διατηρεί εύκολα τη μύτη όταν ξύνεται. Το HB είναι μεσαίας σκληρότητας και το πιο δημοφιλές για σχέδιο. Είναι ιδανικό για σχέδιο γιατί διατηρεί καλούς τόνους και για λεπτομέρεια. Το H είναι το πιο σκληρό, μπορεί να ξυστεί σε εξαιρετικά ψιλή μύτη για λεπτομέρειες, είναι πιο ανοικτό σε τόνο

Το Nitram χρησιμοποιείται από τα περισσότερα κλασσικά ατελιέ σε όλο το κόσμο.

 

Μολυβοκάρβουνο

charcoal-pencils

Τα μολυβοκάρβουνα κατασκευάζονται από συμπιεσμένο κάρβουνο σε μορφή μολυβιού. Προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια και αποφεύγετε το σπάσιμο . Διατίθεται (όπως και το συμπιεσμένο κάρβουνο ) σε διαβαθμίσεις πολύ μαλακό ( extra soft – 6B, μαλακό (soft – 4B ), μεσαίο (medium – 2B), και σκληρό (hard – HB).

 

Σκόνη

charcoal powder.jpg

Η σκόνη κάρβουνου χρησιμοποιείται για να δώσει τόνο ή να καλύψει μεγάλες επιφάνειες. Προσθέτεις και σβήνεις με αρκετή μεγάλη ευκολία. Αναμιγνύετε και με νερό

 

Λευκό και χρωματιστό κάρβουνο

Κάποιες εταιρείες βγάζουν λευκό κάρβουνο αλλά σίγουρα δεν είναι καθαρό κάρβουνο. Συνήθως το λένε “tinted charcoal”. Χρωματιστό κάρβουνο δεν υπάρχει. Τα Carbothello, Pitt, Conte κλπ που πολλόι ονομάζουν καρβουνο είναι μολύβια παστέλ.

Απ’ ότι γνωρίζω το το μόνο πράγμα που πλησιάζει λευκό κάρβουνο που υπάρχει είναι γιαπωνέζικο γνωστό ως “Binchōtan”. Δεν είναι μαύρο απλά πλησιάζει το σταχτί χρώμα

Λαδωμένο κάρβουνο

Με λαδωμένο κάρβουνο, δηλαδή, μολυβοκάρβουνα βουτηγμένα σε λάδι λιναρόσπορου, επιτυγχάνεται καλύτερη πρόσφυση και ένα βαθύτερο μαύρο όπως χρησιμοποιήθηκε τον 16ο αιώνα από τον Τιντορέτο. Η τεχνική αυτή ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής με τους ολλανδούς ρεαλιστές του 17ου αιώνα, για να πετύχουν βαθιές μαύρες αποχρώσεις .

Η διόρθωση όμως γίνεται πιο δύσκολη. Επιπλέον, κάρβουνο που έχει βουτηχτεί σε λάδι αφήνει μία καφετί απόχρωση παράλληλα με τις γραμμές .

Ένα τελευταίο, κρίσιμο σημείωμα είναι προτιμότερο να μη χρησιμοποιείται το κάρβουνα με γυμνά δάχτυλα σας. Το λάδι στα δάχτυλά σας μπορεί να κιτρινίσει την επιφάνεια, ή να σκουρύνει το κάρβουνο σας, ή να δημιουργήσει κηλίδες στο χαρτί.

Το κάρβουνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με παστέλ.

Οι δοκιμές που έκανα με αυτά τα κάρβουνα είναι κατω από το “Studio”..

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s